mixxt

Sign up here for free!

Welcome to mixxt!

Није бурек пита, ни Дрља мајстор

Тарин блог

Није бурек пита, ни Дрља мајстор

Мој први сусрет с темом Бурека био је пре него што сам књигу и добила. Наставице су нас на на првом сусрету изазвале да размислимо зашто предност дајемо пици, а не буреку, и Шта све собом носи пица, а шта бурек. Не знам како, али дошли смо заједно до тога да се пица сматра финим јелом, а бурек некако простим. Нисмо имали праву аргументацију за одбрану пице јер и она је нездрава иако баш не цури маст са ње као са бурека. За мене је право откриће било сазнање да је и пица јело италијанске сиротиње и да је у том смислу бурек раскошније јело јер за њега је потребно и доста сира и маст што све сиротиња некада није имала. Никада нисам на тај начин размишљала о намирницама, него само шта се мени не допада и допада.

Проучавајући књигу и размишљајући шта све иза бурека може да стоји, стигла сам до поделе која није опозиција бурек – пица, него је људима важно и која је то пица или бурек или где је купе и једу. Није сваки бурек једнако добар, ако ни свака пица.

Ко је икада био у Паланци као гост сигурно је на неки начин упознао пекару Дрља. Није то само пекара. Човек има ресторане, баште, своју фарму… Ради по целу ноћ, цене су приступачне. Када домаћица не може да стигне да спреми ручак – решење је Дрља. Омладина која се враћа кући пред зору наврати код Дрље. Код Дрље су одседале владике,код њега једу чувени спортисти, наручују школе за прославе, али се ту хране и локални просјаци чекајући да им неко нешто удели, па макар то био и газда.

Мени је бурек - бурек, скоро свуда исти. У мом комшилику, тачно преко пута Родића, постоји мала пекара са увек свежим буреком. Дрља је један угао даље. Иако је та мала пекара на прилично прометном месту, због Родића, увек је празна. Кад сам једном повела другарице да ту купимо бурек јер нам је успут, оне су згрожено рекле: Нећеш ваљда ту. Хм, помислила сам, зашто то питају. Можда су чуле нешто непријатно о газди или запосленима, или о самом буреку. Знате већ оне приче како је санитарна инспекција нашла мишји реп у брашну… Бљак!

Међутим, не, једини разлог мојих другарица био је – па, Дрља је близу, боље да тамо купимо. Нису имале ниједан једини разлог којим би то објасниле: шта фали овом буреку и по чему је Дрљин бољи. Једини разлог је – тамо сви купују. Тај Дрља је нешто као паланачки бренд и питање је престижа да баш код њега купујемо. Не знам како је дошло до тога, али ја не приметим никакву разлику, чак ми његов бурек има мање сласти од оног из мале пекаре у мом комшилуку. Код Дрље је увек гужва, и иако су све раднице убрзане, често се дешава да чекаш дуго да дођеш на ред и да те изгурају из њега јер оне не пазе ко је на реду. Због гужве и топлоте из кухиње отворе сва врата па је увек промаја. Не видим зашто је тамо боље него у малим ушушканим пекарама.

Како бих то назвала? Бренд? Престиж? Обична фама? Маркетинг? Чиме је заслужио и на чему базира тај углед? На самом буреку или другом производу? Или на нечему што је више од бурека?

Сазнала сам да је Дрља свој посао започео тако што је у кризним годинама кад се ја нисам ни родила, шверцовао храну из иностранства. Прво је имао самоуслугу, а данас има и свој сладолед, и своје краве, и све своје, не само бурек. Људи цене то што је почео од нуле, и то је његова позитивна особина. Тако је Дрља синоним за стварање угледа на сопственом раду које је почело од шверца, што се сматра нечим позитивним.

За радознале читаоце овог блога Дрља је надимак од презимена газде које гласи Дрљача. Дрљача – може ли то да буде бренд? Неки Балкан-бренд где се шверц сматра успехом и способношћу?

CommentsComments

No comments yet

Sign in here

Not a member of this network?

Alternative logins

You can use an account of a third party.

About this blog

Ovo je moj blog. Ovde cu postavljati svoje mape uma, tekstove o bureku koje nadjem, radove, i slicno. Nadam se da ce vam se moj blog dopasti. Potrudicu se da bude sto bolji, i da se sto lakse razume. Nadam se da ce vam se dopasti! Posetite moj sajt o zekama, i YouTube kanal: http://www.youtube.com/user/Tara9471 sapice.webs.com

About the author

Тара Поганчев
Тара Поганчев
 • Member since: 13/03/2013
 • Posts written: 1
 • Received comments: 0
 • Comments written: 0
 • Latest post: 05/05/2013

Recent blog posts

Network details

 • Search for:

 • Network name

  БуреKџиница
  процеси и продукти

 • Your host is

  Бурек џин

 • Created on

  22/02/2013

 • Members

  13

 • Language

  English