mixxt

Sign up here for free!

Welcome to mixxt!

Бурек си или ниси

Бурек си или ниси

Како смо повезали бурек и елитно?

Током рада на књизи више пута смо се враћали на националистички дискурс. Некако је оставио највећи утисак. Чак смо били склони да му припишемо сваку врсту искључивости према буреку. У једном тренутку смо препознали да је чињеница да су Албанци најчешћи "произвођачи" бурека можда значајнија нама него Словенцима. Порекло бурека у Словенији можда није толико важан разлог избегавања, колико чињеница да је припрост. Разумели смо да припадност, или бар тежња за припадношћу одређеној друштвеној групи, креира наш стил живота толико да одмерава и шта ћемо јести. А бурек, једноставно, није елитни. Можда је то кавијар, или нека храна којој не знамо ни име, или нам више смрди него мирише, али у име друштвеног статуса, заволећемо и смрад. Ех, нисмо знали да бурек није прича о буреку, него о људима.

Међутим, замислили смо се. Да ли је то елитизам у правом смислу? Шта је елита? Припадати елити са правим вредностима и мислити да припадаш елити није исто. Које вредности некога сврставају у елиту? Да ли је то само успех или има нешто осим тога?

Разумели смо да елитно значи вредно, одговорно, посвећено, поштено, напредно, поуздано, културно, уметнички, интелектуално... али никако небурекно. Скоро смо сигурни да су бурек јели и Оља Ивањицки и Милош Црњански и да их то није елиминисало из елитe.

Last changed by Исидора Милошев on 11/05/2013

Sign in here

Not a member of this network?

Alternative logins

You can use an account of a third party.

Network details

 • Search for:

 • Network name

  БуреKџиница
  процеси и продукти

 • Your host is

  Бурек џин

 • Created on

  22/02/2013

 • Members

  13

 • Language

  English