mixxt

Sign up here for free!

Welcome to mixxt!

Више од сладоледа - синдром Рођиног сладоледа

link this post written on 27/04/2013
  • To top

Хајде да помогнемо Марини да што боље направи видео или аудио интервјуе са суграђанима различитих назора и схватања како бисмо добили онај националистички, или носталгични, економско-пропгандни дискурс по којем се храни приписују особине и зналчења која увелико надилазе храну. Толико смо причали о томе да је штета да се не спроводе то јер оно што је бурек у Словенији Рођин сладолед је у Паланци. 

  1. Кристина, постави овде питања која си планирала да постављаш људима.
  2. Остали нека прегледају и додају и продубе питања како би марина од анкетираних добила то што жели да чује.
  3. Већ и сами знате људе који имају одређена гледишта на синдром Рође и "шиптарског сладоледа". Једно од типичних гледишта је сентиментално-носталгично Исидорине тетке. исидора треба да се јави и наведе како ће спојити марину и тетку. остали, молим вас да размислите кога знате а ко може илустровати "економско" гледиште по коме једе само домаће; гледиште "кулинарско" - не допада му се Рођин сладолед па га не једе, или јако му се допада па само њега једе; националистичко гледиште - не једе га јер је "шиптарски"; "хулиганско" гледиште које лупа сладолеџиницу кад год му се нешто у држави не свиђа без обзира на то што то ена никакве везе са сладоледом; и дтуга гледишта ако постоје непоменута

Очекујем да сви учествујемо у саветима Кристини да не иде без-везе од наставника до наставника и од њих добије исте очекиване одговоре, него да нађе и оне који ће без монтирања својих уверења искрено рећ свој став. 

Марина мора имати провокативна питања, а и различита од случаја до случаја. 

 

The author has edited this post (on 27/04/2013)
link this post written on 03/05/2013
  • To top

Kao što znamo, sastavili smo pitanja za Rođu, ali nas je on odbio, te sam ja preformulisala pitanja i pitala neke osobe za mišljenje. Odgovori su bili sledeći:

 

 

 

Da li znaš kada je Rođa došao u Bačku Palanku?
1: Ne
2: Ne znam tačno, mislim da je došao tamo negde 1997, 1998.
3: Ne znam, davno.
4: Znam da je jo
š 70ih bio ovde, pričao mi je moj stari.

Znaš li njegovo poreklo?
1: Čuo sam da je iz Albanije.
2: Znam priče da je Albanac, ali iskreno ne znam tačno.
3: On je Albanac ili Goranac.
4: Šiptar je on, ili Albanac, kako god hoćeš.

Da li si upoznat sa konfliktima između građana i Rođe?
1: Nisam.
2: Ne.
3: Znam da su mu lupali prozore, ali to je bilo jako davno kada su Srbi bili u velikoj svađi sa Albancima, ali se to kasnije smirilo.
4: Jesam, razlog je njihovo poreklo, krv i to je to, iako ta porodica du
že živi ovde od tih klinaca koji imaju tek nekih recimo 17 do 20 godina.

Šta misliš, koji je razlog što su neki Palančani u više navrata lupali Rođin kiosk?
1: Razlog je jednostavna nacionalna mržnja koja je opšte poznata između Srba i Albanaca.
2: Mislim da je zbog priča što je Albanac.
3: Mislim da je to više revolt prema Šiptarima nego prema njemu.
4:
Kosovo, Albanija, Šiptari, ponavljam, ta porodica ovde stanuje više od 70 godina, siguran sam, jer je Rođa imao još jednu poslastičarnicu u Uskoj ulici, tik preko puta Princeze.

 

Da li si i ti deo tih ljudi, mislim nacionalista?

 1: Ne, nikako, staviše, sa njima sam u odličnim odnosima i zajedno idemo u teretanu, kad nam se potrefi slobodno vreme.
2: Nisam.
3: Ne!
4: Ne, nisam nacionalista što se tiče njih, tj. njihove porodice direktno.

Koliko često jedeš Rođin sladoled?
1: Ja stvarno jako retko jedem sladoled, ako bih morao da tražim prosek, to bi bilo otprilike jednom mesečno.
2: Od kada je Princeza počela da radi sa onim čašicama, slabije kupujem kod Rođe. Ranije sam stalno uzimao kod njega, prijatni su ljudi jako,  ali je Princeza napravila bolji marketing sa tim što toči sladoled u čaše i dodaje priloge.
3: Ponekad.
4: Često, jer je ukusan, a i da kuglu I po’, i bez konkurencije je, a i da je ima, ne bi je imao.

Šta misliš, ko mu je najveća konkurencija?
1: Iskreno mislim da nema konkurenciju u Palanci. Ali ako bi neko bio to bi bila Drlja sa svojim novim aparatima za sladoled.
2: Princeza definitivno.
3: Frikom, Delta.
4:
Biće sam sebi, ako otvori još jedan lokal, inače nema konkurenciju.

Koje generacije najviše jedu njegov sladoled?
1: Pa mislim da kod njega su musterije svih generacija.
2: Sve.
3: Jedu sve generacije. Od 7 do 77 godina.
4:
Mislim da starije, ove današnje hibridne ne cene ništa.

Da li se ukus sladoleda promenio za 10 godina?
1: Ne, on je uvek isti, specifičan.
2: Mislim da nije, nisam primetio.
3: Ne, uvek je bio dobar.
4: Ne, ukus se ne menja, i svaki put kad isti kupim, a Rođa raspoloženo usluži (kao i sve ove godine), meni bude još slađi, znači – iz godine u godinu sve slađi I slađi.

Šta misliš zašto Rođa nekad ne naplati sladoled i kome ga ne naplati?
1: Ne naplati jer voli da ljudi uživaju u njegovom sladoledu, a ne naplati mnogima, možda čak i svima, jer koliko vidim uvek doda bar pola kugle na naručenu meru.
2: Verovatno stalnim mušterijama I poznanicima, što veoma poštujem, mislim da će tako I povratiti mušterije, samo da malo splasne ova euforija sa Princezom.
3: Marketinški potez. Ne naplati ga dečurliji ili nekome ko mu je simpatičan.
4:
Nekad ne naplati stalnim mušterijama, jer sve je u reklami i načina kako privući mušteriju i kako je zadržati.. Ne naplati parovima, prijateljima i slično.

Da li misliš da je prodaja ''Rođinog sladoleda'' postala stvar tradicije, ili je samo stvar novca?
1: Više je tradicija, iako je znatno poskupela, sećam se vremena kad je kugla bila 5 dinara, ali ne mislim da je to povećano zbog tolikog profita, nego jednostavno supstance za sladoled su isto poskupele.
2: Ipak tradicija.
3: Sve je novac. Ne radi ni on to iz ljubavi.
4:
Rođa je institucija u našem gradu, da to radi radi novca, ne bi pravio tako lep sladoled i ne bi davao kuglu I po, već bi davao po pola kugle kao što to radi njegova '' konkurencija''.

The author has edited this post (on 03/05/2013)
link this post written on 04/05/2013
  • To top

Исидора, ово ће бити трећа анкета на исти калуп, па мислим да је сувишно. Некако си искочила из приче и из тима. Ми смо, пошто времена није било, направили "кризни штаб" у уторак и поделили твој део посла. Можеш да се уклопиш у постојеће јер има још много недорађеног, али да правимо ново, и то врло слично, не можемо. 

Рецимо, можеш да склопиш видео-интервју о синдрому Рођиног сладоледа који ће Исодора и ко стигне да направи и већ је направила неколико. Потребно их је објединити. 

Још један филмић са радионице о елитизму је необрађен остао тако да можеш да ираш, а можеш оба.

  • Statistics: 3 Posts | 10 Visits

Sign in here

Not a member of this network?

Alternative logins

You can use an account of a third party.

Network details

  • Search for:

  • Network name

    БуреKџиница
    процеси и продукти

  • Your host is

    Бурек џин

  • Created on

    22/02/2013

  • Members

    13

  • Language

    English