mixxt

Sign up here for free!

Welcome to mixxt!

Пекара "АС"

Footprints: Пекара "АС"

Titel und Untertitel

Пекара "АС"

Text main
Text main

Пријепоље је мешовита средина у којој живи 40% муслимана и 60% Срба. Самим тим велики број јела са истока, која су дошла још за време Османлија, остао је присутан у нашем народу. Бурек и све врста пита су једни од њих. Не постоји кућа у Пријепољу где се бар једном недељно не спрема пита или бурек. Зато је право чудо како је једна овако мала бурегџиница опстала све ове године.

Власници радње су два брата-Албанци са Косова па је познатији назив ове бурегџинице "код Шиптара", мислим да нико чак ни не зна да је њено право име "АС".

Код нас постоји једна изрека "Све су пите пите, само је бурак питац." Тако и је у овом случају. Најпродаванији бурек је са месом, мада ни бурек са сиром не заостаје у потражњи. Да ли постоји посебан рецепт или не, то не знам и никад вам нико од њих то неће ни рећи, али кад год прођете поред радње осети се мирис пропрженог лука са мало бибера и мешавина овчијег и говеђег меса. Коре се "развлаче" свако јутро и то тако што се направе мале јуфке и директно се развлаче на тепсији, затим се дода надев од меса, па опет јуфка и тако 3-4 пут док се на напуни тепсија која је обавезно округла.

Радња је толико мала да су у њу стала само два стола и увек неко седи за њима. Бурек купују сви, од ученика који и иду у школу која се налази на само 100 метара од радње, преко радника који раде у фирмама, банкама и продавницама у близини. Радња је у центру града и свакоме је некако "успут" да ту сврати и одмори уз увек свеж бурек који се служи са киселим млеком.

Нема потребе да било кога питате да ли је бурек добар или не, довољно је да видите којом брзином нестају из тепсије и све ће вам бити јасно. Још уз то додајте и чињеницу да је то једина права бурегџиница, а не пекара која узгред продаје и бурек, и мислим да јој боља препорука није потребна.

Мој омиљени бурек је са сиром, јер ја иначе нисам љубитељ меса. Увек је мек, врућ и свеж. И да не заборавим услугу, обојица браће, који су и једини радници, су ту већ 20 година, одомаћили су се па ту атмосферу преносе и на друге. Све тече лагано, без журбе а опет је увек све на своме месту. Ти људи су опстали у овом граду и за време ратова и превирања и националних раздирања, и можда је баш бурек разлог за то.

Author and date of publishing

Created by Бојана Панић on 05/05/2013

Image
Image
Address
Address
Nijazije Mustajbegovića 10
Prijepolje
Crna Gora
31300 Prijepolje
Crna Gora

Tags
[form enctype="multipart/form-data" method="POST" action="/api/js/network/items/api_save_file_[type]?[servertime]" target="imguploadframe" name="imguploadform" id="imguploadform" class="niceform"] [input type="text" name="elementID" id="elementID" value="[elementID]" /] [input type="text" name="instanceID" value="38216"] [/form] [iframe name="imguploadframe" width="1" height="1" src="about:blank" style="visibility: hidden; position: absolute;"][/iframe]

Pinboard

 • No posts on this pinboard yet.

Sign in here

Not a member of this network?

Alternative logins

You can use an account of a third party.

Network details

 • Search for:

 • Network name

  БуреKџиница
  процеси и продукти

 • Your host is

  Бурек џин

 • Created on

  22/02/2013

 • Members

  13

 • Language

  English