mixxt

Sign up here for free!

Welcome to mixxt!

Више од сладоледа

Више од сладоледа

Више од сладоледа


Ако мислите да смо нешто побркали... не, нисмо. У нашем граду постоји сладолеџија Рођа. Његов сладолед обавезно пробајте уколико вас пут овамо нанесе. Савршено је кремаст и млекаст, хладан таман колико треба. Чоколада, ванила, пунч, лимун, јагода, банана, лешник и то је то. Одувек исти асортиман и одувек исти укус. Злоће кажу да је пресладак, помодари кажу да је де-моде.

Прича се да су неки странци нудили Рођи силне новце за рецепт и нису добили. То је вероватно истина, јер сличан нигде не можете пробати. Зато гастарбајтери, када дођу на летње ферије, напуне термос до врха разнобојним куглама и носе у Немачку као сувенир из родног краја.

Рођа уз сладолед дели осмех, срдачна питања и куглу више. Ипак, кад год се затегне државна политика, Рођин киоск осване излупан. Онда пар дана паузе, док се стакла не поправе и опет исто: осмех и кугла више. Без љутње, још мање огорчења. Стрпљиво и толерантно.

Рођа је Албанац. Његова породица је у нашем граду од 1929. године. Више се не зна ко је први и прави Рођа, јер сладолед продаје ко зна која генерација. Тренутни Рођа покушао је сачувати свој киоск тиме што је сам себе прогласио Горанцем. А није. Албанац је сто-по-сто.

Паланчани који Рођу доживљавају као свог, нашли су начин да то покажу: хладе се сладоледом баш кад политика узаври и углавном не једу ниједан осим Рођиног.


Погледајте наш видео-интервју са четири суграђана различитих узрастаTags

Last changed by Биљана Радовић on 11/05/2013 at 16:02

Sign in here

Not a member of this network?

Alternative logins

You can use an account of a third party.

Network details

 • Search for:

 • Network name

  БуреKџиница
  процеси и продукти

 • Your host is

  Бурек џин

 • Created on

  22/02/2013

 • Members

  13

 • Language

  English